Home About Me Favourites Shop my closetPortugese pastéis

6/10/2012

De originele Pasteis van Casa Pasteis de Belem 
Twee jaar geleden ging ik voor het eerst op vakantie naar Portugal. Ik was eigenlijk niet zo goed op de hoogte van de Portugese keuken en juist daarom was het heerlijke eten zo'n leuke verrassing. De beste verrassing kregen we in Lissabon. Een taxichauffeur had ons het volgende op het hart gedrukt: "Je moet absoluut een bezoek brengen aan de Casa Pastéis de Belém en een paar taartjes kopen, dat hoort bij een bezoek aan Lissabon!". 

De Casa bleek prachtig te zijn. De buitenmuur en straatstenen waren betegeld met kleine wit en blauwe mozaïek steentjes, de binnenkant was grotendeels gemaakt van wit hout en de prachtige, antiek ogende toonbank was gevuld met patisserie. De pastéis bleken zoete, ronde taartjes te zijn met een soort custard-achtige vulling. Ik zou geen vergelijking weten met andere patisserie maar ik kan je wel vertellen dat we de taxichauffeur erg dankbaar waren, want het was echt heerlijk! 

De achtergrond

Er zijn meerdere verhalen over de geschiedenis van de pastéis. Het volgende wordt verteld door de Casa Pastéis de Belém:
Aan het begin van de 19e eeuw stonden een klooster (El Mosteiro dos Jeronimos) en een suikerriet raffinaderij naast elkaar in de stad Belém. Het klooster werd na de Liberale revolutie van 1820 gesloten en de geestelijkheid kreeg geen financiële hulp meer van de staat. Om op eigen houtje het hoofd boven water te blijven houden sloegen de geestelijken en werknemers van de raffinaderij de handen in een: de verkoop van de Pastéis de Belém begon. Deze pasteitjes werden steeds populairder onder bezoekers van de streek en de populariteit breidde zich uit. Vanaf 1837 werden de pasteitjes gemaakt in de gebouwen van de raffinaderij. Er wordt gezegd dat het geheime recept van de monniken nog steeds gebruikt wordt door de Casa Pastéis de Belém van tegenwoordig. 

Het recept 

Er zijn veel verschillende recepten in de omloop, maar het recept van de 'echte' Pasteis de Belem is dus een groot geheim. Mijn uitgangspunt is een recept van Jamie Oliver, maar daar heb ik wel een aantal aanpassingen in gemaakt (oefening baart kunst hè). Dit recept is bedoeld om snelle Portugese taartjes te maken. Het zijn dus geen echte Pastèis de Belèm, maar een variant daarop.  
De ingrediënten 
Ingrediënten:
- een beetje meel om het aanrecht plak-vrij mee te maken
- 5 blaadjes kant en klaar bladerdeeg 
- een pakje kaneel 
- 125 g crème fraîche
- 1 ei
- een half zakje vanille suiker

(kan eventueel vervangen worden door vanille extract)
- 5 eetlepels rietsuiker 

- 1 sinaasappel 
- muffin bakvorm

Instructies:

PART ONE - de onderkant 
1. Warm de oven voor op 200°C.
2. Haal de plakjes bladerdeeg alvast uit de verpakking, verwijder het plastic laagje en laat ze 5 - 10 minuten flexibel worden op het aanrecht. 
3. Bestuif een gedeelte van het schone aanrecht met meel. Maak van 4 plakjes bladerdeeg een grote rechthoek. Snij zowel aan de onder- als zijkant een reep van 5 cm af en maak van deze repen en het 5e plakje een geheel (dat klinkt heel lastig, maar het luistert niet zo nauw). Bestuif het bladerdeeg met een flinke hoeveelheid kaneel en rol het daarna op zodat de kaneel binnenin zit. Snij de grote rol in 6 en de kleine rol in 3 stukken. 
4. Zet ieder minirolletje rechtop in de muffin vorm en druk ze met je duim in het midden naar beneden. Vervolgens stretch en kneed je het deeg zo dat je een bakje creëert met een platte bodem en hoge zijkanten. Let op: zorg dat de bodem stevig is en de randen niet te dik. Zet de bakvorm bovenin de oven en laat het 8 tot 10 minuten staan. 
PART TWO - de vulling  
Terwijl de 'bakjes' in de oven staan kun je de vulling maken. 
5. Lepel de crème fraîche in een kleine kom. Voeg het ei, de vanillesuiker, 1 eetlepel rietsuiker en de schil van de sinaasappel toe (de schil kun je erin 'raspen') Let op: zorg altijd dat je de sinaasappel goed afspoelt ivm pesticiden! Biologisch fruit = even better. Mix het geheel goed door. 
6. Haal het bakblik uit de oven en gebruik een theelepel om het opgeblazen deeg naar de kanten te drukken zodat er ruimte voor de vulling ontstaat. Giet het crème fraîche mengsel in de bakjes en zet het bakblik terug in de oven (wederom 8 -10 minuten, wel even kijken na 8 minuten). 

PART THREE - de topping 

Terwijl de bakjes met vulling in de oven staan kun je de topping maken. 
7. Pers de sinaasappel en giet dit, samen met de 4 overige lepels suiker in een pannetje. Zet deze op hoog vuur. Blijf roeren en houdt de karamel goed in de gaten, borrelen is normaal. Na een minuut of drie is het vocht aardig verdampt en kun je de karamel van het vuur afhalen. Let op: raak de karamel NOOIT aan, want het wordt echt heel heet! 
8. Haal het blik uit de oven giet een beetje karamel over elk taartje.

9. De taartjes zijn nu nog een beetje wiebelig, dat is juist de bedoeling! Laat ze even stijf worden, maar wacht niet te lang... ze zijn namelijk nog 10x lekkerder als ze warm zijn ;). 
Et voila! Het lijkt misschien heel wat, maar eigenlijk is het 1. niet moeilijk 2. niet tijdrovend en natuurlijk 3. heel erg de moeite waard! 
Ik ga binnenkort een keer experimenteren met een 'echt' recept, I'll keep you posted!

Heb jij weleens Pastéis de Belém geproefd? 
2 opmerkingen

  1. Kende het nog niet, maar het ziet er echt super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er heerlijk uit!
    Ken het nog niet...
    Lfs, Cherel

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for leaving a comment, it's much appreciated!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright The Dutch Dauphine | Branding + Blog Design Eunoia Studio