Home About Me Favourites Shop my closetDe gezondste koekjes ter wereld

7/15/2012Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in gezond eten en nu mijn gezondheid wel iets opgekrikt kan worden probeer ik extra goed te letten op wat ik eet en welke ingrediënten daarin zitten. Zo heb ik producten met toegevoegde suikers voorlopig even geschrapt. En ja, dat is heel leuk en aardig in theorie, maar in de praktijk mis ik dat koekje bij thee toch wel een beetje. De oplossing vond ik in mijn favoriete eetbijbel Eet jezelf gezond, slank en gelukkig van Amber Albarda: een recept voor de gezondste koekjes ter wereld! 

Toen ik een week geleden in een reformwinkel rondkeek voor de ingrediënten van deze hyper gezonde koekjes was ik een beetje sceptisch: amandelmeel, havermoutvlokken.. erg appetijtelijk zag het er niet uit. Toen ik daadwerkelijk bezig was met de koekjes zonk de moed me helemaal in de schoenen. 500 gram havermout bleek ineens wel héél veel havermout te zijn en voor ik het wist puilde het deeg over de rand van mijn kom heen. Hoe moest dit in hemelsnaam op de bakplaat passen? Nou, niet dus. Uiteindelijk ben ik maar liefst vier (VIER) uur bezig geweest met de bereiding van de koekjes. Ook had ik mijn twijfels over het beslag, dit was lang niet zo smeuig en compact als dat van 'normale' koekjes. 

Gelukkig heb ik heb veel van deze baksessie geleerd en het recept aan de hand van deze bevindingen voor jullie aangepast, want het is echt de moeite waard en met dit nieuwe recept ben je (als het goed is) maar 1/4 van de tijd kwijt met hetzelfde resultaat. Enne.. dat resultaat mag er wezen! 


De ingrediënten: 

- 50 - 75 g pure chocolade met een cacao gehate van 70% 
- 2 bananen (3 als ze heel klein zijn)
- 1/2 theelepel vanillesuiker 
- 30 ml kokosnootolie
- 250 g hele havervlokken
- 80 g amandelmeel (niet ontvet en geen amandelpoeder)
- 40 g kokosschaafsel
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel fijn zeezout
- 1/2 theelepel bakpoeder 

Ik heb de volgende aanpassingen gemaakt in het originele recept: 

-  De hoeveelheid is gehalveerd. Ik moest het doen met een kleine bakplaat en had maar liefst vier rondes nodig. Heb je een grotere bakplaat of een extra bakplaat tot je beschikking dan kan je de hoeveelheden gerust verdubbelen. 

- Ik heb zelf 85% pure chocolade gebruikt. Ik mag eigenlijk geen chocolade eten op dit moment, maar extreem pure chocolade is niet slecht voor je (85% puur bevat gezonde stoffen en weinig suiker). Als je geen dieet volgt kan ik je aanraden een mildere variant te gebruiken. Dat kan pure chocolade met minder cacao zijn (70% puur is nog steeds 'gezond'!), maar melk of wit is waarschijnlijk nog lekkerder. Het enige nadeel: dan zijn het dus niet meer de gezondste koekjes ter wereld...

- Ik heb het vanille-extract vervangen door vanillesuiker omdat dit niet zoveel kwaad kan en net iets lekkerder smaakt. 

De bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de chocolade klein met een scherp mes en een vijzel. De stukjes moeten ongeveer de grootte van M&M's krijgen. 


Pak daarna een flinke kom en prak de bananen met een vork fijn. Voeg hier de vanillesuiker en de kokosolie (even opwarmen als het te hard is) aan toe en vervolgens ook de havervlokken, het amandelmeel, het kokosschaafsel, de kaneel, het zout, het bakpoeder en als laatste de stukjes chocolade. Roer het mengsel goed door tot het een samenhangend geheel is. Het deeg is losser dan standaard koekjesdeeg, maar ze komen hard uit de oven, trust me!


Leg bakpapier op een bakplaat en neem met een eetlepel deeg uit de kom. Kneed het voorzichtig wat steviger in een bal en druk het plat op de bakplaat. Zorg dat alle deegklodders een paar centimeter van elkaar af liggen en schuif ze de oven in. Kijk na 10 min hoe het ervoor staat en haal de koekjes eruit als ze mooi goudbruin zijn. 

Voor.. .. en na
TIP: Volgens het officiële recept zijn de koekjes na 12-14 minuten goudbruin. Dit was bij mij niet het geval, ik heb ze ongeveer 18-20 minuten in de oven laten zitten, omdat het midden na 14 minuten nog te licht en te smeuïg was. De koekjes moeten echt behoorlijk bruin zijn voordag je ze eruit kunt halen. Geef ze ook even de tijd om af te koelen en uit te harden. 

Tot slot 
Als je een dieet volgt of heel gezond wilt eten zijn deze koekjes echt een uitkomst. Ik moest even wennen aan de smaak, met name aan die van de  bittere chocolade, maar met een kopje thee erbij wordt ik toch wel blij van deze gezonde snack :). Ook niet verkeerd: ze zijn bijzonder voedzaam. "Als je de Vierdaagse loopt en je neemt vier van deze koekjes mee dan kun je zo 40 kilometer lopen" aldus mijn vader haha! 

With love, 
Kelly 8 opmerkingen

 1. Leuk Kelly, ben erg benieuwd! Je kunt er (om het nog voedzamer te maken) natuurlijk ook noten aan toevoegen ipv chocolade. Of is dat geen goed idee? Ziet er lekker uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Nou, daar heb ik ook over nagedacht maar ze zijn al behoorlijk 'heftig' en ik ben bang dat het met noten erbij een beetje té wordt.. maar het zou best kunnen qua recept!

   Verwijderen
 2. leuke boeken zijn het van Amber Albarda en de koekjes zien er wel goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind gezond eten ook heel belangrijk en ik ben gek op Amber Albarda! Ik vind haar boeken zo leuk! Ze schrijft het gewoon echt met een vleugje humor, dat maakt lezen over gezond eten gewoon veel leuker haha ;) En de koekjes zien er echt yummy uit!

  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ahhh deze zien er zo lekker uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey ! dankje voor je comment

  Deze koekjes zien er echt wel lekker uit, dankje voor de tip !

  www.tripsandtreasures.net
  new outfit post

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ohhh so jummyy post:D
  please visit me in free time:)
  http://mesmerize87.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hi dear..
  its a great blog.. Can we follow each other...
  visit my blog and please follow..Once you follow I would follow you back...
  xoxo
  regards,
  www.poetashwin.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen

Thank you for leaving a comment, it's much appreciated!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright The Dutch Dauphine | Branding + Blog Design Eunoia Studio